Kui sul on eesmärgid, siis ära lase neist lahti!


 ... ja hakka kohe selle nimel töötama! 

 Eesmärgid on meil paljudel, vahel mõtleme päris suuresti. Mõnikord jääb see mõte aga paraku ainult mõtteks... Just kevad on see heade mõtete aeg, päike hakkab ennast rohkem näitama, ilmad lähevad soojemaks, valget aega on rohkem ning kõik tundub palju ilusam.  Üha enam end näitav päike annab meile head energiat, mis aitab meil edasi liikuda, selles suunas, kuhu ise soovime! 
 Kuna ma olen üks nendest jooksjatest, kes talvel jooksmist suusatamise vastu ei ole vahetanud, siis tähendab see kevade tulek minu jaoks eriti palju. Alates septembrist on läinud aina pimedamaks, porisemaks, külmemaks, terve talve läbi on saanud joosta nii vihmas, lumes, tuisus, külmas ning jääl- ehk ei ole see veel päris läbi, aga siiski, on viimase aja ilm lootust andnud. Ja nüüd, kui saab joosta väljas, päikese käes, ümberringi hakkab kõik jälle elama, see on mõnus tunne, eriti kui sa oled seda terve talve oodanud. Aga powerit annab see kindlasti paljudele, mitte ainult mulle! 
 Tegelikult egas ma enda eesmärkidest ja nende poole liikumisest hetkel kõnelda ei tahakski, minul on nende asjadega korras, juba pikemat aega on mul erinevad eesmärgid silme ees olnud ning olen tasapisi nendele lähemale liikunud.

 Sellest, et tehke ikka enda heaks, sellest ma olen juba palju rääkinud. Ja ei väsi ka kordamast... ei väsi. Võtke endale see aeg, minge liikuge, nautige. Jätke poodi minnes see auto rahule, las ka puhkab vahel. Kui üksi on igav, võtke keegi kaasa, on lõbusam. Minge ükspäev näiteks väikese ringiga koju, mitte seda teed mööda, kus te iga päev käite. 1 jalutuskäik, jooks, matk või mis iganes sportlik tegevus vabas õhus võib anda teile energiat enamaks kui üheks päevaks. Aga ka sellest ei tahtnud ma peaasjalikult rääkida, liigume natukene konkreetsemaks- liigume reaalsete eesmärkide poole! ( PS! Vabandan nende ees, kes jooksmist vihkavad, maailmas on tohutult palju erinevaid spordialasid, sa ei pea jooksma, sa võid ka jalgrattaga sõita( ma sõidan ka vahel), aga eesmärgid on ikkagi eesmärgid))

 Oled mõelnud, et tahaksid enda 5km, 10km, 21,1 km, 42,2km, 100 km, 12h, 24h tulemust parandada? Oled mõelnud, et tahaksid olla parem kui varem? Või kas sa oled mõelnud, et võiks esmakordselt proovida joosta mõnda distantsi? Kasvõi algatuseks 5 km? Kui sa oled neid mõtteid mõlgutanud, siis on kaks varianti: sa teed endale konkreetselt selgeks, mida ja kas sa tegelikult ka tahad ning püstitad omale eesmärgi või sa valid lihtsama tee ning loobud. Aga miks sa loobud kui sa juba vahepeal mõtled selle peale? Järelikult sa ikka tahad seda?
 Ära loobu ka siis kui sa oled üks neist 95 st jooksjast, kes ei pääsenud SEB maratoni projekti. Kui sul ei oleks olnud eesmärki, siis ei oleks sa ju sinna projekti oma taotlust teinud. Piisava tahtejõu,hea tervisega, targa treenimise ja töökusega ei ole miski võimatu! 
Ära loobu ka siis, kui sa oled mingi hetk väsinud ning ei viitsi enam, see läheb üle! 
Ära loobu ka siis, kui ilmataat sulle kaikaid kodarasse loobib, mine ikka trenni.
Ära loobu ka siis, kui keegi kõrvaltvaataja ütleb sulle, et sa ju ei suuda, sel pole mõtet!          ( Sellele tühikargajale võid öelda, et näeme finishis) 
Ära loobu ka siis, kui su teele tuleb takistusi! 
Ära loobu ka siis, kui asjad lähevad Murphy seaduste kohaselt! 
Ära loobu! Ära karda! Ära unusta eesmärki! 

  Pean teid siiski korraks maa peale tagasi tooma, igal asjal on oma hind ning iga eesmärgini jõudmine nõuab aega, pühendumist ning ka vahendeid. Peamine vahend, mis meil on ning milleta ei saa kuidagi- on tervis! Ükski saavutus ei tohi tulla tervise hinnaga!  Ärge unustage- meil on üks tervis! Lõhkuda ennast pelgalt maratoni läbimise pärast ei ole mõtet! Muidugi on suursugune ning ülim tunne olla maratoniraja finishis, aga edasi tuleb ka elada! Tahan lihtsalt, et te seda ei unustaks, kui satute enda eesmärkide saavutamisega liiga hoogu! Ma ei taha kedagi hirmutada ning mõistlik treenimine ei lõhu teid, kui teil ei ole selleks mingeid soodumusi! "Tark hingetõmbab, siis kui rumal tormab!"

 Mõningaid mõtteid eesmärkide püstitamiseks ning nende saavutamiseks ! 

  •  Vaata korraks peeglisse, ütle sellele olendile seal peeglis oma eesmärk. Vaata, kui ta naerma või töinama ei hakka ning tõsiselt usub sellesse, siis oled sa selleks ka valmis! 
  • Tee endale selgeks, mida sa tahad, miks sa seda tahad ning palju sul on selle jaoks aega! 
  • Käi tervisekontrollis-ausalt, mine tee vereanalüüsid ja koormustest, sa saad teada, mis seisus sa oled ja mida sul rohkem või vähem vaja on. 
  • Räägi enda eesmärkidest mõnele spordiga rohkem sina peal olevale sõbrale või otsi endale keegi juhendaja, kes oskab sulle nõu anda! 
  • Tee endale plaan, pikemas plaanis üldisem ja lühikene plaan detailsem, kasuta juhendaja või mõne spordisõbra abi! 
  • Enne kui elu esimese maratoni starti lähed, proovi mõnel väiksemal võistlusel võistelda. 
  • Testi trennis spordijooke,geele või batoone( juhul kui pead vajalikuks), et võistlusel ei tuleks halbu üllatusi seedungiprotsessis.
  • Koos on lihtsam! 
  • Usuks võiks olla eneseusk! 
  • Ära kaldu teelt kõrvale! 
  • " Raske õppustel, kerge lahingus" ( Kuigi ükski lahing ei saa kerge olema) 

 Iga tegu algab mõttest! Olgu hea mõte või eesmärk suure teo algatajaks. Kui teil on see eesmärk olemas, siis liikuge selle suunas, nautige kogu protsessi ning finishijoonel saad endale vastu rinda taguda ja öelda- " Ära tegin" . 

Ärge nüüd kõik lammutama torma, mõelge ikka rahulikult, et kas te ikka päriselt ka seda tahate. Ja kui tahate, siis võtke aega planeerimiseks ja siis vaikselt alustage, aga ärge unustage, et " Tark ei torma". Ja kui teie eesmärk on joosta maraton SEB Maratonil septembris, siis see ei tähenda, et aega veel on! Ärge unustage, et maratoniks valmistumine on väga pikk protsess. Ja ka väiksemate eesmärkide puhul on organismil vaja aega ning harjumist! 


Cris

Comments

Popular posts from this blog

Blogi läheb ajutiselt kinni, Mõedaka nimejooksusarja panen ka kinni!

Haanja 100 ultra- kaua oodatud võit!

Soomes käidud, lahing peetud, organismile piisavalt puhkust antud ning nüüd kevade suunas!